Een goed gewicht

Ben je ook een van die miljoenen Nederlanders die worstelt met de weegschaal? Of je nu een paar kilo wilt afslanken of juist flink wat kwijt wilt, het is soms moeilijk de juiste manier te vinden. Vaak zijn er speciale diëten, dieetgoeroes, drankjes, pillen en een hoop geld voor nodig om wat gewicht te verliezen. Maar toch kan het ook allemaal wat gemakkelijker. Hoe? Je kunt hier lezen waarom brood zo goed voor je is. Juist ook als je wat kilo’s kwijt wilt!

Beste basis

Brood is echt wat je noemt een basisproduct. Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: vijf tot zeven sneetjes per dag voor volwassenen. Maar als het gaat over de slanke lijn, komt brood er niet altijd even goed af. Veel mensen denken dat brood een dikmaker is. Bijvoorbeeld omdat het van meel gemaakt is en er dus veel koolhydraten in zitten. Het tegendeel is echter waar. Brood heeft juist de perfecte eigenschappen om overgewicht te helpen voorkomen en tegen te gaan. Brood is namelijk rijk aan vezels en voedingsstoffen, terwijl het maar weinig vet bevat. Het dikmakende zit ‘m veel meer in het smeersel en het beleg. Die leveren veel calorieën, niet het brood!

Brood: ook de beste basis om af te afvallen!

Brood neemt in bijna elk verantwoord dieet en in een gezonde voeding een belangrijke plaats in. Ten eerste omdat het je energie, voedingsvezel, ijzer, koper, magnesium, jodium en B-vitamines levert. Al deze voedingsstoffen heb je nodig, elke dag weer. Door brood te eten krijg je deze stoffen dus op een gemakkelijke manier binnen. En wat helemaal mooi is: brood bevat maar heel weinig vet. Bovendien bevat brood (vooral bruin-, meergranen- en volkorenbrood) veel vezels. Die vezels geven je een prettig gevuld gevoel, waardoor je minder snel honger krijgt. Ook zijn vezels goed voor je stoelgang. Bruinbrood, meergranenbrood en volkorenbrood zijn dan ook een prima basis als je op je gewicht wilt letten. Maak daarnaast een goede keuze uit het beleg. Smeer halvarine en kies voor magere vleeswaren en 20+ of 30+ kaas. En in (halva)jam en honing zitten ook beduidend minder calorieën dan in chocoladepasta, pindakaas of hagelslag. Meer informatie over welk broodbeleg de voorkeur heeft, vind je opvoedingscentrum.nl

Tip!
Koop ongesneden brood: dat spaart calorieën. Dat werkt zo. Als je je brood zelf snijdt, zijn de boterhammen over het algemeen dikker. In plaats van bijvoorbeeld drie dunne sneetjes eet je er nu maar twee. Dat betekent ook maar twee keer smeren en beleggen. En zelfs maar één keer als je een sandwich maakt van je zelfgesneden boterhammen! De ‘truc’ werkt vanuit het gegeven dat brood in verhouding tot beleg maar weinig calorieën bevat. Dus: dikkere sneden=”minder” boterhammen=”minder” beleg=”minder” calorieën. Bovendien bevat brood veel voedingsvezels. Die zorgen voor een verzadigd gevoel. Daardoor is de verleiding minder groot om te eten wat maar voorhanden is. Dat zijn vaak voedingsmiddelen die naar verhouding veel vet en energie bevatten.

Afvallen: minder eten en meer bewegen

Afvallen kan op veel verschillende manieren: van 1000-calorieëndieet tot sapkuren. Afvallen betekent dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Dat houdt dus in: anders eten dan je gewend bent, maar ook meer bewegen. Want door extra beweging verbrand je meer calorieën. Alleen maar minder gaan eten, zonder daarbij te zorgen voor voldoende beweging, levert op lange termijn nooit het gewenste resultaat. Je lichaam past zich namelijk op den duur aan, aan de afgenomen hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt. Je zult dan steeds minder moeten gaan eten om nog af te kunnen vallen. Zorg je voor voldoende beweging en voldoende basisvoedingsmiddelen (zoals brood) dan blijft je lichaam de calorieën ook goed verbranden.

Gezond staat voorop

Als je ervoor kiest minder te gaan eten, is het wel belangrijk gezond te (blijven) eten. Kies voor de voedingsmiddelen waarin de voedingsstoffen zitten die je nodig hebt. Suiker en vet kun je bijvoorbeeld best beperken, maar vitamines en mineralen kun je echt niet missen. Eet daarom in elk geval voldoende groente en fruit, magere of halfvolle melkproducten en brood. Zo voorkom je tekorten aan belangrijke voedingsstoffen.

Calorieën verbranden

Afvallen doe je door anders te eten én te bewegen. Door extra beweging verbrand je meer calorieën en val je gemakkelijker af. Natuurlijk is het goed om te gaan sporten, maar dat hoeft niet. Beweging kun je ook dicht bij huis zoeken: in de tuin werken, wat vaker de fiets nemen in plaats van de auto, een extra wandeling per dag. Om op gewicht te blijven heb je minimaal 30 minuten beweging per dag nodig, 5 dagen per week. Wil je afvallen, dan moet je denken aan één tot anderhalf uur beweging per dag. Je hoeft die beweging niet aaneengesloten te doen. Verdelen in periodes van 10 of 15 minuten kan ook.

Calorieën verbranden in 10 minuten
Met 10 minuten rustig fietsen verbrand je ongeveer 50 calorieën.
Met 10 minuten wandelen verbrand je ongeveer 50 calorieën.
Met 10 minuten joggen verbrand je ongeveer 90 calorieën.

Calorieën verbranden in 15 minuten
Met 15 minuten tuinieren verbrand je ongeveer 90 calorieën.
Met 15 minuten aerobics verbrand je ongeveer 120 calorieën.
Met 15 minuten zwemmen verbrand je ongeveer 190 calorieën.

Het Broodwisseldieet

Dat je met brood op een gezonde manier kunt afvallen, staat buiten kijf. Maar wist je dat je zelfs een dieet kunt volgen waarbij brood een hoofdrol speelt? Dat is het Broodwisseldieet.

Het Broodwisseldieet is een heel gemakkelijke manier om snel wat kilo’s kwijt te raken. Het principe is heel simpel. De ene dag eet je alleen maar brood, het liefst de donkere broodsoorten zoals volkoren en meergranen. De andere dag eet je ‘normaal’ en gevarieerd. De ‘gewone’ dagen en de brooddagen wissel je af. Op die manier eet je gemiddeld gedurende een week veel minder en val je af, wel tot 2 kilo per week. Zeker als je ook zorgt voor wat extra beweging. Ter vergelijking: gemiddeld hebben we zo’n 2300 calorieën per dag nodig. Een energiebeperkt dieet bevat meestal zo’n 1000 tot 1500 calorieën per dag. Tijdens een brooddag met bijvoorbeeld 8 sneetjes volkorenbrood krijg je maar iets meer dan 600 calorieën binnen. Hierdoor is het mogelijk om de volgende dag gewoon gezond te eten en toch af te vallen.

Brooddagen

Hoe ziet zo’n brooddag eruit? je begint de dag met een paar sneetjes volkorenbrood zonder boter en zonder beleg, met als drank thee, koffie of mineraalwater. Tijdens de lunch en het avondeten eet je ook weer een paar sneetjes. Of, voor de afwisseling, een volkorenbolletje of een lekker geroosterd boterhammetje. Als tussendoortje kun je bij de koffie of thee kleine stukjes geroosterd brood nemen. De maag blijft zo gevuld. Je hebt geen hongergevoel. Let op!:intensief bewegen kun je het beste niet inplannen op de brood-dagen. Je zult op deze dagen vaak toch wat minder energie hebben voor intensieve inspanning. Deze kun je beter inplannen op de “gewone” dagen ook wel “alles-eet-dagen” genoemd.

Succesvol dieet

Het Broodwisseldieet is geen níeuwe dieethype. Het is een dieet dat zijn succes al ruimschoots bewezen heeft. In de jaren tachtig is het ontwikkeld door dr. C.M. de Vos (arts). Meer dan 2 miljoen mensen hebben sindsdien het dieet gevolgd en velen met goed resultaat. Het Broodwisseldieet is zo’n succes omdat het zo gemakkelijk is: geen ingewikkelde menu’s, geen aparte producten en geen punten of calorieën tellen. Het is gewoon heel simpel een kwestie van om de dag alleen brood eten. Dat maakt het dieet ook nog eens goedkoop! Brood eten is immers niet duur. En tenslotte is het dieet heel goed vol te houden omdat je om de andere dag ‘gewoon’ mag eten. Uit onderzoek van TNO blijkt dat je door het Broodwisseldieet fors minder calorieën binnenkrijgt. Bij TNO is ook onderzocht of je geen tekorten aan voedingsstoffen krijgt als je de ene dag alleen maar brood eet en de andere dag ‘gewoon’. Het blijkt van niet. Met één kanttekening: volg het Broodwisseldieet niet te lang (maximaal zes weken). Volg je het dieet gedurende lange tijd, dan kunnen eventueel wel tekorten ontstaan. Het Broodwisseldieet is dus uitstekend geschikt om snel wat overtollige kilo’s kwijt te raken en zo weer de juiste balans te vinden. Wil je meer kilo’s kwijtraken en voor de lange termijn een dieet volgen? Begin dan met het Broodwisseldieet en schakel na zes weken een diëtist in. Die kan helpen je eetpatroon blijvend aan te passen. In de meeste gevallen wordt begeleiding van een diëtist nog vergoed door je zorgverzekeraar ook! Kijk op www.nvdietist.nl voor een diëtist bij jou in de buurt.

Voorbeeld van een brooddag

 • Ontbijt:
  2 sneetjes volkorenbrood + 2 koppen thee
  Tussendoor:
  koffie zonder suiker en melk, 1 sneetje roggebrood
  water
 • Lunch:
  1 kop heldere bouillon
  2 meergranenbroodjes
  water/thee
 • Tussendoor:
  thee zonder suiker
  1 snee volkorenbrood
 • Diner
  1 kop bouillon
  ½ volkoren stokbrood
  water
 • ’s Avonds
  thee of koffie zonder suiker
  light frisdrank/water
  1 sneetje volkorenbrood

 De voordelen van het Broodwisseldieet

 • Gemakkelijk
 • Geen gereken met calorieën of punten
 • Geen moeilijke boodschappen
 • Goed vol te houden
 • Goedkoop
 • Snel resultaat

Tip: vind je het moeilijk om echt alleen maar brood te eten? Dan zou je op je brooddag twee porties fruit en wat rauwkost kunnen nemen. Bijvoorbeeld wat plakjes komkommer, worteltjes en radijsjes bij het brood. Of doe wat fijn gesneden groente in een kop bouillon. Meer informatie over brood, gezond eten en je gezondheid vind je op deze website en op www.voedingscentrum.nl

Brood bij Diabetes, hart- en vaatziekten

Brood past ook in een voeding bij diabetes (suikerziekte) of bijvoorbeeld bij een te hoog cholesterol. Belangrijk in deze diëten is het soort vet: dat moeten vooral de gezonde vetten zijn. Brood bevat nauwelijks vet en het vet dat erin zit, is overwegend het gezonde, onverzadigd vet. Het is veel belangrijker op het beleg te letten. Want juist beleg kan veel ongezonde verzadigde vetten bevatten. Denk aan vette vleeswaren, worsten, volvette kaas en chocoladeproducten.
Mensen met diabetes wordt aanbevolen om vezelrijk brood te eten omdat vezels de opname van koolhydraten in de bloedbaan vertragen.

Als brood eten niet vanzelfsprekend is …

Er zijn mensen die door bijvoorbeeld een allergie of een chronische ziekte op advies van hun arts of diëtist minder of zelfs helemaal niets van de “gewone” broodsoorten mogen eten. Voor hen zijn er door bakkers speciale broodsoorten ontwikkeld. Voorbeelden zijn:

 • Glutenvrijbrood voor mensen met Coeliakie
 • Eiwitarmbrood bijvoorbeeld voor mensen met de stofwisselingsziekte PKU
 • Natriumarm brood voor mensen die vanwege bijvoorbeeld nierziekte of hart- en vaatziekten zoutarm moeten eten.

Maak hier uw afspraak

De afspraak zal plaats vinden in onze Taartenshowroom aan de Wiebachstraat 13 in Kerkrade.

×

Bekijk ze hier: